המאמרים שלנו בנושא "חברו הטוב של האדם"

פסיכולוגיה של הכלב- חרדת נטישה

רוני שטיינברג

ראשית כול חשוב להבין מהי חרדה ומה ההבדל בינה לבין לחץ בריא. המושג "תקוף או ברח" (fight or flight) שמוכר היטב בפסיכולוגיה של האדם, תקף גם אצל הכלב. בעת סכנה, בכול בעל חיים (וכן באדם), המוח שולח אותות למערכות שונות בגוף על-מנת להתכונן להתמודדות- או ע''י תקיפה או ע''י בריחה. הלחץ הופך לחרדה כשהלחצים הם לא מציאותיים, וכשהאינסטינקט הבריא של הגוף הופך להיות לבעיה בלתי-נשלטת.

כול יצור חי שחווה את החרדה (בין אם מדובר באדם ובין אם בכלב), חושב שהוא מצוי במצב של איום ממשי על חייו, כשלמעשה הדבר אינו נכון כלל, ולפיכך גורם סבל רב ליצור שחווה את אותה חרדה.

אם כך, כיצד ניתן לזהות שלכלב שלנו יש חרדת נטישה וכיצד ניתן לטפל בה? ראשית, ניתן להבין כי מדובר בתופעה שאינה רציונאלית (בדיוק כמו חרדה אצל בני אדם) שמתפתחת/ מעוררת על-ידי הטריגר, שבמקרה זה הוא עזיבה של הכלב. הכלב מרגיש שזוהי סכנה של ממש, שהאדם עזב אותו לבד ואולי הוא לא יחזור (גם אם הבעלים יחזור תוך דקות ספורות). הוא חסר אונים לחלוטין ומרגיש פחד-חרדה אמיתית. ניתן לראות זאת בקלות על-ידי יללות, נביחות, שריטות, הריסת חפצים וכד'.

ישנם מספר פתרונות ותוכלו לנקוט בפתרון שמתאים לכם..

ראשית, נסו לשנות את סדר הפעולות שלכם בבוקר, לפני היציאה לעבודה. אם בעבר הייתם יוצאים אחרי שלקחתם תיק ומפתחות, הכלב מקשר זאת לנטישה שלו. נסו לקחת את התיק והמפתחות, לצאת ואז לחזור.. וכך הכלב יתבלבל וישכח מהחרדה. צאו בביטחון והציבו גבולות לכלבכם. היו אוהבים אך דומיננטיים ומנהיגותיים.

שנית, נסו להשאיר טלוויזיה או רדיו או מכשירים דולקים, כך שהוא יהיה עסוק בהם ולא בחרדותיו. ואל תשכחו ליצור אווירה מחבקת אך עם גבולות ודומיננטיות שלכם הבעלים בלבד. זהו המפתח לחוזק נפשי של הכלב והתמודדותו עם החרדות.

דבר נוסף, הפיתרון הטוב ביותר עבור הכלב הוא הבאתו לגן כלבים, כמו כאן בחצרים (קישור לדף הבית). הוא נמצא בסביבה בטוחה, עם כלבים נוספים ועם השגחה מתמדת, כך שהוא לא יוכל להרוס רהיטים וגם לא יהיה חרד, כי פשוט לא יהיה לו זמן לזה. בזמן שהוא יתרוצץ בדשא עם כלבים, יוציא את האנרגיות שלו ויהיה רגוע, אתם תהיו רגועים בעבודה ולא תצטרכו לדאוג יותר. צרו איתנו קשר והירשמו לגן הכלבים בחצרים (קישור).

כל הזכויות שמורות לחייך כלב